Samenroosteren
Met je collega’s het rooster samenstellen?
Met InPlanning Samenroosteren is samenroosteren makkelijk en leuk!
Zelf je rooster samenstellen
Willen jij en je collega’s meer invloed op je rooster, voor een betere balans tussen werk en privé? Dan is samenroosteren (voorheen noemden wij dit zelfroosteren) iets voor jullie.
Meer invloed op je rooster en inzicht in het roosterproces leidt vaak tot een hogere betrokkenheid. De module Samenroosteren van InPlanning zorgt ervoor dat het samenroosteren efficiënt, makkelijk en eerlijk verloopt. InPlanning maakt samenroosteren leuk!
Hoe werkt samenroosteren?
Samenroosteren is wat wij vroeger zelfroosteren noemden. Met samenroosteren laat je je medewerkers zelf hun roosters samenstellen. Wij gebruiken hiervoor het Scandinavische 3-ronden-model. Hierbij lost de planner in de derde ronde de laatste knelpunten op.
Als organisatie kun je uiteraard kaders instellen voor het samenroosteren. InPlanning zorgt er bijvoorbeeld zelf voor dat de ATW niet wordt overtreden, maar ook dat iedereen binnen de regels van zijn of haar CAO blijft.
Ronde 1: Ik-ronde
- Jij en al je collega’s tekenen individueel in op diensten in een roosterperiode. Uiteraard gaat dit makkelijk en snel op je werk of juist thuis aan de keukentafel via de app op je tablet of mobiel. Er zijn gelijke kansen voor iedereen.
- Voor diensten die je persé wilt werken of dagen die je persé vrij wilt, zet je een joker in.
- Aan het einde van deze fase telt InPlanning alle individuele wensen bij elkaar op en constateert waar sprake is van overbezetting of onderbezetting.
Ronde 2: Wij-ronde
- Jij en je collega’s proberen het rooster te verbeteren door onder-en overbezettingen uit fase 1 op te lossen. Bijvoorbeeld door een extra dienst te nemen of door een dienst niet te nemen.
Elke (vrijwillige) wijziging leidt in deze fase tot een verbetering ten opzichte van de bezettingseis. - Je kunt het rooster alleen verbeteren. Je kunt dus je intekening op een dienst uit ronde 1 in deze ronde alleen intrekken als het een overtekende dienst is.
- Aan het einde van deze fase resteren meestal nog enkele issues waar een leidinggevende of planner een besluit over moet nemen.
Ronde 3: Planner-ronde
- De planner of leidinggevende lost de nog resterende roosterproblemen in InPlanning op een eerlijke manier op met behulp van o.a. de criteria jaarurensaldo, aantal zelfroosterpunten en ingezette jokers.
- Medewerkers die in ronde 1 en 2 het meeste hebben bijgedragen aan het sluitend krijgen van het rooster, hebben de grootste kans dat de planner hun rooster verder ongemoeid laat, omdat de resterende bezettingsproblemen worden toegewezen aan de medewerkers met de minste bijdrage aan het roosterproces.
Voordelen Samenroosteren
Vergroot medewerkertevredenheid
Ruimte binnen kaders
Verbeter privé-werk balans
Verhoog je aantrekkelijkheid als werkgever
Verminder verzuim & verloop
Verhoog je flexibiliteit
Wat kun je met InPlanning Samenroosteren?
Het rooster sluitend maken
Klanten
Meer dan 150.000 mensen bij meer dan 170 organisaties gebruiken InPlanning, waaronder: